Essenenbrood voedzaam én lekker!
Essenenbrood is een buitenbeentje onder de broden. Het is een brood op basis van gekiemde granen en het wordt gebakken bij lage temperaturen. Het staat bekend voor zijn bijzonder voedzame eigenschappen...
Essenenbrood dankt zijn naam aan een
recept dat werd beschreven in de «Essene
Gospels of Peace», geschriften van
de Essenen. De Essenen waren een religieuze
gemeenschap die tussen de eerste
eeuw voor en na Christus nabij de Dode
Zee leefde en een invloed had op het ontstaan
van de vroege Christelijke kerk.
Gekiemd brood
Essenenbrood staat voor eenvoud, want
het enige noodzakelijke ingrediënt bestaat
uit gekiemde granen. Het oorspronkelijke
Essenenbrood bestond uit gekiemde tarwe.
Tegenwoordig bestaat er een heel assortiment
Essenenbroden van verschillende
soorten gekiemde granen, zoals tarwe, spelt, kamut, rogge, hennep,… Essenenbrood
kan ook uit een combinatie van verschillende
gekiemde granen bestaan. De
eerste stap in het productieproces is het
laten kiemen van de granen, waarna de
kiemplantjes tot deeg worden gekneed.
Het deeg wordt vervolgens gebakken op
lage temperaturen, dit in tegenstelling tot
gewone broden die sterk worden verhit.
In de tijd van de Essenen werd het brood
gewoon in de zon te drogen gelegd. Het
brood is klaar als het aan de buitenkant
een korst vertoont en het vanbinnen nog
vochtig is. Behalve gekiemde granen
zijn er voor het brood geen ingrediënten
vereist. Gist, zoetstoffen, bloem, olie
of andere ingrediënten zoals die in klassieke
broden worden verwerkt, worden
doorgaans niet aan Essenenbrood toegevoegd.
Er bestaan wel tal van variëteiten:
bijvoorbeeld Essenenbrood met gehakte
noten, rozijnen, zaden, fruit of kruiden...
Naargelang het gebruikte graan of een
combinatie van granen krijgt het brood
zijn specifieke smaak en textuur. Een Essenenbrood
«natuur», dat alleen uit tarwekiemen
bestaat, heeft een zoete, nootachtige
smaak. Mooi meegenomen is dat
het brood een bewaartijd heeft van verschillende
maanden.
Voedingswaarde
Essenenbrood is bijzonder voedzaam,
omdat het alle goede kwaliteiten van kiemen in zich heeft. Na het kiemen bevatten
de granen namelijk meer voedzame
bestanddelen, en is het complexe zetmeel
in het graan omgevormd tot gemakkelijk
opneembare, natuurlijke suikers. Essenenbrood
dat geen andere ingrediënten
dan kiemen bevat, is rijk aan eiwitten,
natuurlijke (trage) suikers, vezels, vitaminen
en mineralen. Deze voedingsstoffen
zijn allemaal goed verteerbaar door de
in de kiemen aanwezige enzymen. Het
brood is ook laag in vetstoffen en zout en
dus geschikt voor mensen die een vet- of
zoutarm dieet volgen. Omdat het brood
wordt gemaakt zonder gist is het ook ideaal
voor wie aan een gistallergie leidt. Essenenbrood
is ook vrij van dierlijke ingrediënten
en aldus geschikt voor vegetariërs
en veganisten. Het brood is een gezonde
lekkernij voor iedereen, en ideaal voor wie
extra energie nodig heeft voor grotere inspanningen
of sportactiviteiten. Het hoge
vezelgehalte bevordert de darmtransit. Omdat Essenenbrood op lage temperaturen
wordt gebakken, behouden de
meeste voedingsstoffen hun complete
voedingswaarde. Essenenbrood heeft
een plaats in de raw food wereld, waar
het in de overgangsfase naar een rauwe
voedingswijze ter vervanging van gewoon
brood wordt gegeten. Het brood
wordt dan gedurende circa 36 uren bij
zo’n 40°C gedroogd in een droogoven.
De Essenenbroden die je in de winkel kan
kopen zijn niet allemaal rauw, want sommigen
worden daarvoor op een iets te
hoge temperatuur gebakken.
Essenenbrood is een oeroud brood; gezond
en lekker, en voor iedereen geschikt.
In je natuurvoedingswinkel zijn verschillende
variëteiten van dit brood verkrijgbaar.
Paru dans l'Agenda Plus N° 06 de Juin 2009