Essenenbrood voedzaam én lekker!
Vidéos
Annuaire
Retour

Essenenbrood voedzaam én lekker!



Essenenbrood is een buitenbeentje onder de broden. Het is een brood op basis van gekiemde granen en het wordt gebakken bij lage temperaturen. Het staat bekend voor zijn bijzonder voedzame eigenschappen...



Essenenbrood dankt zijn naam aan een recept dat werd beschreven in de «Essene Gospels of Peace», geschriften van de Essenen. De Essenen waren een religieuze gemeenschap die tussen de eerste eeuw voor en na Christus nabij de Dode Zee leefde en een invloed had op het ontstaan van de vroege Christelijke kerk.

Gekiemd brood
Essenenbrood staat voor eenvoud, want het enige noodzakelijke ingrediënt bestaat uit gekiemde granen. Het oorspronkelijke Essenenbrood bestond uit gekiemde tarwe. Tegenwoordig bestaat er een heel assortiment Essenenbroden van verschillende soorten gekiemde granen, zoals tarwe, spelt, kamut, rogge, hennep,… Essenenbrood kan ook uit een combinatie van verschillende gekiemde granen bestaan. De eerste stap in het productieproces is het laten kiemen van de granen, waarna de kiemplantjes tot deeg worden gekneed. Het deeg wordt vervolgens gebakken op lage temperaturen, dit in tegenstelling tot gewone broden die sterk worden verhit. In de tijd van de Essenen werd het brood gewoon in de zon te drogen gelegd. Het brood is klaar als het aan de buitenkant een korst vertoont en het vanbinnen nog vochtig is. Behalve gekiemde granen zijn er voor het brood geen ingrediënten vereist. Gist, zoetstoffen, bloem, olie of andere ingrediënten zoals die in klassieke broden worden verwerkt, worden doorgaans niet aan Essenenbrood toegevoegd. Er bestaan wel tal van variëteiten: bijvoorbeeld Essenenbrood met gehakte noten, rozijnen, zaden, fruit of kruiden... Naargelang het gebruikte graan of een combinatie van granen krijgt het brood zijn specifieke smaak en textuur. Een Essenenbrood «natuur», dat alleen uit tarwekiemen bestaat, heeft een zoete, nootachtige smaak. Mooi meegenomen is dat het brood een bewaartijd heeft van verschillende maanden.

Voedingswaarde
Essenenbrood is bijzonder voedzaam, omdat het alle goede kwaliteiten van kiemen in zich heeft. Na het kiemen bevatten de granen namelijk meer voedzame bestanddelen, en is het complexe zetmeel in het graan omgevormd tot gemakkelijk opneembare, natuurlijke suikers. Essenenbrood dat geen andere ingrediënten dan kiemen bevat, is rijk aan eiwitten, natuurlijke (trage) suikers, vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn allemaal goed verteerbaar door de in de kiemen aanwezige enzymen. Het brood is ook laag in vetstoffen en zout en dus geschikt voor mensen die een vet- of zoutarm dieet volgen. Omdat het brood wordt gemaakt zonder gist is het ook ideaal voor wie aan een gistallergie leidt. Essenenbrood is ook vrij van dierlijke ingrediënten en aldus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het brood is een gezonde lekkernij voor iedereen, en ideaal voor wie extra energie nodig heeft voor grotere inspanningen of sportactiviteiten. Het hoge vezelgehalte bevordert de darmtransit. Omdat Essenenbrood op lage temperaturen wordt gebakken, behouden de meeste voedingsstoffen hun complete voedingswaarde. Essenenbrood heeft een plaats in de raw food wereld, waar het in de overgangsfase naar een rauwe voedingswijze ter vervanging van gewoon brood wordt gegeten. Het brood wordt dan gedurende circa 36 uren bij zo’n 40°C gedroogd in een droogoven. De Essenenbroden die je in de winkel kan kopen zijn niet allemaal rauw, want sommigen worden daarvoor op een iets te hoge temperatuur gebakken.

Essenenbrood is een oeroud brood; gezond en lekker, en voor iedereen geschikt. In je natuurvoedingswinkel zijn verschillende variëteiten van dit brood verkrijgbaar.



Paru dans l'Agenda Plus N° 06 de Juin 2009
Retour