Bloesemremedies
Vidéos
Annuaire
Retour

Bloesemremedies



Een natuurlijke weg naar balans

"Er was eens een jongentje dat Edward heette en in een arme fabriekswijk opgroeide. Edward was een zwak kind en hij werd vaak ziek. Zijn schoolvakanties bracht hij door bij zijn grootouders in Wales, die echte natuurmensen waren. Tijdens die vakanties trok hij op zijn eentje de heuvels in en kon hij zijn intuïtieve band met de natuur versterken. Edward droomde ervan om ooit dokter te worden..."





Zo zou het verhaal kunnen starten over het – bijzonder tot de verbeelding sprekende – leven van Edward Bach, de man achter de ondertussen zo wijdverspreide Bachbloesemremedies. En zoals dat in sprookjes gaat, kwam de droom van Bach ook uit. Hij werd arts, maakte van het ontwikkelen van een holistische en natuurlijke geneeswijze zijn levenswerk en liet de wereld een schat aan baanbrekende ontdekkingen na.

De mens achter het symptoom

Al op jonge leeftijd was Bach zich bewust van de relatie tussen iemands persoonlijkheid en gewoonten, en zijn of haar gezondheidstoestand. Die gedachte zag hij bevestigd tijdens zijn stages als arts. Bach stelde zich niet tevreden met de uitgangspunten van de klassieke geneeskunde, en ging ervan uit dat iemands persoonlijkheid bij een ziekte van groter belang was dan de symptomen zelf. Hij stemde behandeling dus niet zozeer af op de ziekte, maar op de mens en zijn manier van in het leven staan. Hij verdiepte zich in immunologie, werd assistent in een ziekenhuis en kwam tijdens onderzoeken tot zijn eerste belangrijke ontdekking: dat er een specifieke relatie bestaat tussen bepaalde (chronische) ziektes en het ontsporen van een aantal hoofdgroepen van bacteriën in de darmflora. Uiteindelijk slaagde Bach erin om de gezondheidstoestand van zijn patiënten opmerkelijk te verbeteren door hen via injectie zelf ontwikkelde preparaten toe te dienen. Maar helemaal tevreden was hij niet. Want bij het toedienen van de injecties kwamen ongemakken kijken en werden sommige patiënten angstig. Ook de 7 homeopathisch bereide 'nosodes' die hij later ontwikkelde (en die nog steeds worden gebruikt) beschouwde hij niet als een eindstation. Bach bleef gepassioneerd verder zoeken naar een eenvoudige en zuivere geneesmethode die dicht bij de natuur stond en geen bijwerkingen gaf.

Zuivere natuurkracht

Na jaren onderzoek kwam Bach op het idee dat je de gehele mensheid misschien wel in een aantal groepen of types kon opdelen die op een vergelijkbare manier op ziektebeelden reageren. Op die hypothese bouwde hij verder. Hij trok de natuur in om planten te zoeken die zouden kunnen helpen bij het helen van ziektebeelden, en vond die ook. Toen hij op een ochtend door een weide liep, viel het hem op dat iedere dauwdruppel in de ochtendzon doortrokken was van de eigenschappen van de plant waarop hij lag. Die observatie inspireerde hem tot het ontwikkelen van remedies op basis van plantenbloesems en zuiver water: de ondertussen wereldwijd bekende 'bloesemremedies'. Of waar een ochtendwandeling en vertrouwen in je intuïtie al niet goed voor kunnen zijn… Bachs intuïtieve vermogens ontwikkelden zich steeds verder. Uiteindelijk werd hij zó gevoelig dat hij onmiddellijk kon ervaren welke helende kracht een bedauwd bloemblaadje in zich droeg, puur door het op zijn tong te leggen. In 1930 schreef hij 'Heal thyself' waarin hij zijn visie uitlegde dat ziekte niet in de eerste plaats aan lichamelijke symptomen moet toegeschreven worden, maar eerder aan bepaalde stemmingen en geestesgesteldheden die iemands geluk in de weg staan. Ontwikkelen die stemmingen zich verder, aldus Bach, dan leiden ze vroeg of laat tot verstoring van de functie van organen en weefsels, met ziekte als gevolg. Hij ontwikkelde 38 bloesemtincturen die kunnen helpen om onze emoties in balans te houden en om ons één te voelen met de wereld die ons omringt. Die 38 tincturen bracht hij onder in zeven hoofdcategorieën: angst, onzekerheid, onvoldoende belangstelling voor het hier en nu, eenzaamheid, overgevoeligheid voor invloeden en ideeën van buitenaf, moedeloosheid en wanhoop en overbezorgdheid voor het welzijn van anderen. Daarnaast ontwikkelde hij een combinatietinctuur die kan worden ingezet bij spannende en stressvolle situaties. Deze 'Rescue Remedy' heeft doorheen de jaren een vaste plaats veroverd in menig EHBO-huisapotheek.

Ziekte als boodschap van de ziel

Bach was ervan overtuigd dat negatieve ervaringen en ziektes een boodschap van de ziel zijn. Het zijn geen vijanden die we moeten verslaan, maar vrienden die ons iets willen vertellen. Terug gezond worden zag Bach als een kwestie van de nodige veranderingen in iemands leven aanbrengen zodat lichaam, geest en ziel weer harmonisch gaan samenwerken en er een gezond evenwicht ontstaat in de gemoedsstemmingen. Zo zei Bach: "Achter iedere ziekte staan onze angsten, onze zorgen, onze hebzucht, onze voorkeur en onze afkeer. laten wij ze opsporen en behandelen en van zodra zij verdwenen zijn, zullen wij ook genezen van de ziekte waaraan wij lijden." Een gedachte die vandaag voor wel meer mensen aannemelijk is, maar die in Bachs tijd erg revolutionair was en door de klassieke geneeskunde allesbehalve serieus genomen werd. De bloesemremedies werken als katalysators die kunnen helpen om vastgelopen processen weer op gang te brengen zodat de disbalans verdwijnt. De remedies beïnvloeden de natuurlijke zelfhelende vermogens zonder dat daarvoor tegennatuurlijke of schadelijke middelen worden ingezet. Bovendien kunnen ze altijd en overal worden gebruikt, ook als je andere medicijnen neemt, en gaan ze niet met tegenindicaties of bijwerkingen gepaard. Ze worden ook dankbaar gebruikt bij kinderen en dieren.

Frisse wind door de bloesems

De laatste jaren is het baanbrekende werk van Dr. Bach op verschillende fronten verdergezet en vormt de essentie van heel wat bloemen, planten en bomen de basis voor werkzame remedies. Elk continent heeft tegenwoordig zijn eigen remedies die door velen worden ingezet. Zo zijn er Australische bushremedies en Californische bloesems, naast remedies uit findhorn, Canada, Alaska en Nederland.



Zijn de oorspronkelijke remedies van Dr. Bach dan niet afdoend? Daarover zijn de meningen enigszins verdeeld. Enerzijds zijn er mensen die ervan uit gaan dat de oorspronkelijke Bachbloesems tijdloos zijn en nog steeds perfect de lading dekken. Andere mensen gaan ervan uit dat de veranderende tijdsgeest om nieuwe remedies vraagt, aangezien we meer onder geestelijke druk staan en er meer spiritueel bewustzijn is. Vanuit die optiek is de ontwikkeling van de vele nieuwe bloesemremedies uit zowel Europa als de rest van de wereld dus een positieve verrijking. Welke piste je ook volgt, het is in elk geval een feit dat de visie van Bach verder geëxploreerd wordt. Een mooi voorbeeld daarvan is ook het werk van Dietmar Krämer, die de bloesems in verband bracht met de meridianen en chakra’s. Door hun universele karakter zijn de bloesems ook congruent met andere universele systemen zoals astrologie en de I-Tjing en kan kennis over deze systemen helpen om tot een meer onderbouwde keuze van remedies te komen. Volgens Bach is de juiste keuze van remedies sowieso het resultaat van zowel intuïtie, instinct en denkvermogen. En bovenal van de juiste aandacht voor de mens in kwestie – een noodzakelijk onderdeel van het helingsproces.

Lien Van Laere

Bachremedies zijn te koop bij de meeste apotheken en natuurwinkels. Wend je voor begeleiding en advies tot een Bachbloesemtherapeut.

Bronnen & lectuur
Heel worden met Bachbloemen, Jef Strubbe, De Walnoot, ISBN 90-900-6170-3
'Bach Remedies, stap voor stap', Judy Howard, De Driehoek, ISBN 978 90 6030 634 5
Bach-bloesemremedies voor beginners, Jos Maes, LibraConsult, ISBN 978-90-74002-00-4
Genezing door bloemen, Edward Bach, Synthese Uitgeverij, ISBN 978-90-60303-23-8
Bach Bloesem Remedies voor dieren, Bianca Uittenbogaard, ISBN 90-803383-4-6

www.innerned.org



Paru dans l'Agenda Plus N° 29 de Novembre 2011
Retour