Raw food
Vidéos
Annuaire
Retour

Raw food





Eten boordevol leven
In de VS is raw food al langer een hype en ook dichter bij huis kiezen steeds meer mensen om uiteenlopende redenen – deels of volledig – voor een rauw, voornamelijk plantaardig dieet. Onlangs opende in Antwerpen zelfs het eerste Belgische raw food restaurant. Staan we aan de vooravond van een rauwe revolutie?



Voor de gezondheid en de smaak, uit liefde voor dieren en het milieu, om overtollig gewicht te verliezen of voor meer energie. Er zijn heel wat redenen waarom mensen op een 'rauw' en hoofdzakelijk plantaardig dieet overstappen. Aanhangers van raw food eten alleen natuurlijk 'levend' voedsel dat liefst van biologische oorsprong is en niet bewerkt of verhit is boven de 45°C. Dat betekent: niet stomen, bakken, koken of frituren. Waarom? 'levend' voedsel zit volgens de aanhangers boordevol waardevolle enzymen, mineralen, vitaminen en anti-oxidanten, die bij verhitting boven 45°C aangetast of vernietigd zouden worden. Als levende wezens die voor meer dan 60 procent uit water bestaan, lijkt het niet meer dan logisch dat zulk levend voedsel bijdraagt tot de menselijke gezondheid en vitaliteit. In de praktijk beperkt de meerderheid van de raw-foodisten zich tot een veganistische voeding, waarbij alle voedsel van dierlijke oorsprong gemeden wordt.

Kleurrijke variatie
Wat eten raw-foodisten dan wel? Voornamelijk groenten, fruit, noten, zaden, zeewier en gekiemde peulvruchten. suiker wordt doorgaans vervangen door gedroogd fruit, ahornsiroop, agavenectar en andere natuurlijke zoetstoffen. Associeer je 'rauw eten' met 'snel klaar', dan kun je wel eens verrast worden, want – ook al kun je het natuurlijk bewust heel eenvoudig en hapklaar houden – in heel wat rauwe gerechten kruipt flink wat voorbereidingstijd.

Doorwinterde raw-foodisten snijden, pureren, persen, drogen, centrifugeren, cultiveren, gisten en kiemen dat het een lieve lust is. In hun keuken vind je doorgaans dan ook een blender, sappers en droogoven (die tot max. 45°C verhit). Naast lekkere sapjes, salades en groentebereidingen, behoren ook lekkernijen als crackers en pizza dus tot de mogelijkheden. Wel twee puntjes van aandacht in de rauwe keuken: de producten moeten van uitstekende kwaliteit zijn en de keukenhygiëne is zeer belangrijk.



Is dat wel gezond?
(Bijna) altijd rauw eten: een gezonde gewoonte? De meeste wetenschappers zijn het er wel over eens dat een dagelijkse portie levende, onbewerkte voeding een waardevol onderdeel is van het huidige westerse dieet dat doorgaans veel vetten en suikers bevat. Maar of een voltijds rauw dieet gezond is, daarover zijn de meningen verdeeld. Hoewel het eten van voeding in zijn pure, onbewerkte vorm ontegensprekelijk voordelen biedt, zijn er ook studies die waarschuwen voor de nadelen van een rauw dieet. Zo wordt beweerd dat er juist vele gezonde stoffen vrijkomen tijdens het opwarmen van voedsel en dat door het koken ook schadelijke bacteriën worden gedood, wat de kans op voedselvergiftiging verkleint. Wie elke dag raw food eet, zou bovendien darmklachten kunnen krijgen, want niet ieder lichaam kan even makkelijk grote hoeveelheden rauw voedsel verwerken.

Minder kilo’s, meer energie
Maar er luidt ook een andere klok. Die stelt dat je lichaam bij gekookte voeding net veel harder moet werken bij het verteren, wat veel energie kost, en dat de eigen enzymen die ons lichaam daarbij moet inzetten ook hadden kunnen gebruikt worden voor de zuivering, genezing en heropbouw van ons lichaam. Rauw voedsel bevat bovendien geen onnatuurlijke bestanddelen en combinaties die je vaak wel terugvindt bij industrieel bereid voedsel. Doordat het voedsel niet verhit wordt, blijft de voedingswaarde optimaal behouden, en aangezien je langer moet kauwen, krijg je ook sneller een verzadigd gevoel. Concreet zou dat resulteren in meer energie, een beter emotioneel evenwicht, een helderder denkvermogen, minder allergieën, een optimaal lichaamsgewicht, een mooiere huid, een stabiele bloedsuikerspiegel en een verbeterd immuunsysteem.



Zoeken naar evenwicht
Hoezeer men ook overtuigd is van de voordelen, volledig op raw food overstappen gaat voor de meeste mensen te ver. Vooral tijdens de koudere maanden is de zin in een warme maaltijd vaak te groot om een rauw dieet consequent aan te houden. Een ander vaak genoemde moeilijkheid is het feit dat een compleet rauw dieet je sociale leven in het gedrang kan brengen. Heel wat mensen die overtuigd raken van de meerwaarde van de raw food levenswijze, kiezen er daarom ook voor om niet voltijds 'rauw' te gaan, maar wel vaker bewust te kiezen voor rauwe groenten of fruit. Voel je er ook voor om wat vaker voor rauw te gaan, dan kan je de hoeveelheden rauw voedsel in je dagelijks dieet stelselmatig verhogen tot een verhouding die voor jou goed aanvoelt. Een dieet dat bestaat uit 80% rauwe voeding zou ideaal zijn om je immuunsysteem op topniveau te laten functioneren. Morgenvroeg een vers groentesapje om je dag mee te beginnen?

Lien Van Laere

Meer lezen?
• Het pure eten van raw food, Anna De Leeuw en Helen Poolman, ISBN 9789089890610
• Raw food als levenskunst, Doreen Virtue & Jenny Ross, ISBN 9789085081449



Retour